zondag 27 mei 2012

Wat is een CI en hoe werkt het

Iedereen die ik vertel dat ik in een traject op weg naar een CI zit, heeft als eerste vraag: "Wat is een CI ?"

Dat leg ik uit in het onderstaande verhaal.  Mocht dat te lang of ingewikkeld zijn, dan kun je natuurlijk ook altijd nog naar het filmpje onderaan kijken :-)

Een CI slaat de normale gang van het geluid door gehoorgang, trommelvlies en middenoor over en vervangt de defecte haarcellen in het binnenoor. De gehoorzenuw in het slakkenhuis, de cochlea, wordt direct elektrisch gestimuleerd. Operatief wordt er een elektrode met een daaraan verbonden ontvanger ingebracht. De ontvanger wordt achter het oor in het rotsbeen geplaatst; de elektrode wordt diep in het slakkenhuis geplaatst. Ongeveer 6 weken na de operatie wordt dan het externe deel van het CI : een spraakprocessor met microfoon en zendspoel gekoppeld aan de ontvanger. De zendspoel is magnetisch en klikt door de hoofdhuid heen op de ontvanger. In de spraakprocessor worden binnenkomende geluidsprikkels omgezet in elektrische signalen. De ingebrachte elektrodes activeren vervolgens de gehoorzenuw.

De nieuwste CI-modellen geven opzienbarende resultaten. Veel CI-gebruikers kunnen zelfs zonder liplezen spraak verstaan. De ontwikkeling van snellere elektronica en betere elektroden leiden ertoe dat er ook meerdere contactpunten in een CI kunnen. Hierdoor kunnen zenuwen gerichter worden aangesproken en hoge en lage tonen kunnen beter worden onderscheiden.

Helaas blijft het geluid toch vrij 'blikkerig' van klank. Een elektrode met 16 tot 22 contactpunten moet immers het werk van meer dan 30 duizend haarcellen nabootsen.

Als CI-gebruiker moet je daarom na de operatie eigenlijk opnieuw leren horen. Na de operatie volgt dan ook een zeer intensieve training om het gehoor te trainen en om opnieuw geluiden en spraak te leren herkennen.

Een CI maakt je niet horend zoals ieder ander gewoon horend mens. Geluiden horen en spraak verstaan, blijft moeilijk, zeker in situaties met veel lawaai.Maar bij het merendeel gaat het spraakverstaan in rustige omgevingen met grote sprongen vooruit.

Er zit één groot nadeel aan het plaatsen van een CI: tijdens de operatie gaan alle nog werkende zintuigcellen verloren: een weg terug is er dus niet. Je bent dus vanaf dat moment volslagen doof.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten