vrijdag 26 september 2014

De Hokjesman, een voorbeeld voor mw. Froger

Was mijn vorige blog gewijd aan mijn ongenoegen over de onrealistische manier waarop in het programma Doof! een inkijk werd gegeven in de wereld van enkele plots- en laatdoven. Vanavond liet de Hokjesman (Michael Schaap) bij de publieke omroep zien hoe je met veel gevoel van eigenwaarde en zonder het in het zielige te trekken wél een realistisch beeld kunt schetsen van mensen met een auditieve handicap.

In de Hokjesman werd op een leuke, integere en oprecht geïnteresseerde manier aandacht besteed aan het leven van veelal doofgeborenen. Werd er bij het programma Doof! totaal geen aandacht besteed aan de hulpmiddelen die er zijn voor doven. de Hokjesman begon zijn  uitzending met juist een van die "hulpmiddelen" Een gebarentolk legde haarfijn uit wat haar rol in het geheel is. Vervolgens werd je in één uurtje meegenomen met diverse mensen en groepen doven in hun manier van leven en communiceren.
Vooral de oprechtheid waarmee de Hokjesman zich onder de doven begaf was juist 100% tegengesteld aan de insteek waarmee Natasja Froger haar hoofdpersonen in de spotlight zet.

Mocht je de uitzending niet hebben gezien, dan zou ik je zeker aanraden om hem terug te kijken via uitzending gemist. Je snapt dan meteen wat het verschil is tussen een commerciële omroep en zijn publieke tegenhanger.

Aanvulling: hij is al online te zien: http://www.npo.nl/hokjesman/26-09-2014/VPWON_1214415

Geen opmerkingen:

Een reactie posten